Jak wykorzystać kaszę jaglaną w lunchboxie do pracy?

Kiedyś niedoceniana kasza jaglana dziś coraz częściej gości na naszych stołach. Lubimy ją za delikatny smak, który świetnie komponuje się z większością produktów, a także puszystą konsystencję.
Tym, co wyjątkowo mocno przemawia do spożywania kaszy jaglanej, są jej wartości odżywcze: to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i potrzebnych organizmowi związków chemicznych. Nic dziwnego, że popularność tego rodzaju kaszy stale rośnie i coraz chętniej wykorzystujemy ją w posiłkach, również tych zabieranych do pracy. Jak skomponować lunchbox z kaszą jaglaną? Przedstawiamy kilka propozycji!
Kasza jaglana – czym jest i skąd się bierze?
Kasza jaglana (Panicum miliaceum) to jedno z najdawniej uprawianych zbóż. Otrzymuje się ją z ziaren prosa, które są oddzielane od twardej łuski i oczyszczane. Współcześnie największe uprawy prosa znajdują się w Polsce, południowej Rosji, Chinach, Indiach, Azji Środkowej, a także Japonii. Kasza jaglana obecnie przeżywa swój renesans: do niedawna nieco zapomniana, dziś coraz częściej gości na naszych stołach. Cenimy ją za wyjątkowy smak oraz bogactwo wartości odżywczych. Zawsze warto zwracać uwagę na skład produktu, aby nie zawierał konserwantów i szkodliwych związków. Dobrej jakości kaszę jaglaną można nabyć w sklepie online ze zdrową żywnością Promienie Słońca.
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Wartości odżywcze produktu
Dlaczego kasza jaglana staje się coraz popularniejsza? Nie chodzi tylko o walory smakowe, ale również o zawartość cennych dla organizmu witamin, minerałów i substancji odżywczych. Nie bez powodu nazywana jest przecież “królową kasz”. Kasza jaglana to bogate źródło takich składników jak na przykład:
- białka i węglowodany;
- aminokwasy (metioninę, leucynę, izoleucynę);
- witaminy B1, B2, B3, B6 i witaminę E;
- minerały: magnez, fosfor, cynk, żelazo, miedź, mangan, potas;
- antyoksydanty;
- kwas foliowy i kwas pantotenowy.
Jakie korzyści dla zdrowia ma włączenie do diety kaszy jaglanej?
Wymienione wyżej witaminy, minerały i związki chemiczne mają niemałe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Włączenie do jadłospisu kaszy jaglanej może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Najważniejsze z nich to:
- wzmocnienie naczyń krwionośnych i układu sercowo-naczyniowego;
- łagodzenie migreny oraz bólów okołomiesiączkowych;
- regulacja równowagi kwasowo-zasadowej;
- wspomaganie układu pokarmowego (szczególnie żołądka);
- poprawa funkcjonowania układu nerwowego;
- wspomaganie pracy mózgu i usprawnienie procesów myślowych;
- zmniejszenie stężenia złego cholesterolu we krwi;
- obniżenie poziomu insuliny i glukozy we krwi;
- zapewnienie uczucia sytości.
Jak wykorzystać kaszę jaglaną w lunchboxie do pracy?
Kasza jaglana zawiera niewiele błonnika, dzięki czemu jest produktem lekkostrawnym. Można ją śmiało wykorzystywać do przygotowywania różnych posiłków, zarówno wytrawnych, jak i na słodko. Sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację, a także jako zdrowy i pożywny lunchbox do pracy. Najlepiej przygotować taki posiłek dzień wcześniej i włożyć do lodówki, a rano spakować do podręcznej torby. Jak skomponować taki lunchbox z wykorzystaniem kaszy gryczanej? Możliwości jest mnóstwo! Na przykład:
- kasza jaglana jako zamiennik ryżu, makaronu lub ziemniaków do mięsa;
- sałatka z warzywami (cukinią, papryką, cebulą), serem feta i kaszą jaglaną ze sklepu Promienie Słońca;
- kasza jaglana z jajkiem sadzonym, awokado i warzywami;
- kasza jaglana z kurczakiem lub krewetkami i zapiekanymi warzywami;
- budyń jaglany ze świeżymi owocami;
- sałatkowa micha z pomidorem, oliwkami, sałatą, kaszą jaglaną i dressingiem;
- lunchbox z kaszy jaglanej i pieczarek z dodatkiem suszonych pomidorów;
- bowl z kaszą jaglaną, jogurtem, bakaliami i suszonymi owocami;
- kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem;
- sałatka warzywna w typie tabbouleh z kaszą jaglaną;
- placki jaglane z cukinią.
Dla kogo kasza jaglana będzie dobrym wyborem, a kto powinien jej unikać?
Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, więc poleca się ją szczególnie osobom cierpiącym na celiakię. Powinni spożywać ją również ci, którzy zmagają się z niedokrwistością, ponieważ zawiera spore ilości żelaza. Będzie także znakomitym elementem posiłków przy miażdżycy. Jest pożywna i lekkostrawna, doskonale sprawdzi się na diecie redukcyjnej, wegańskiej i wegetariańskiej. Na blogu sklepu online ze zdrową żywnością Promienie Słońca znajduje się wiele przepisów na bezmięsne posiłki. Kto więc powinien unikać kaszy jaglanej? Ostrożność powinni zachować ludzie z cukrzycą, ponieważ produkt ma wysoki indeks glikemiczny.
Jak ugotować kaszę jaglaną, aby pozbyć się goryczy?
Kluczem do sukcesu w przyrządzeniu kaszy jaglanej jest jej właściwe przygotowanie, które umożliwia pozbycie się charakterystycznej goryczy. Sekretem jest zahartowanie: przed obróbką należy produkt namoczyć w wodzie (najlepiej z niedużą ilością soku z cytryny). Kaszę tę można również uprażyć na patelni, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż poczujemy delikatny, lekki orzechowy zapach.
Przeczytaj także

Piknik Majowy w Wieprzu!
30.04.2025 21:46
Jak złapałem diabła – pierwszy odcinek serii “Zbójnickie Opowieści”
30.04.2025 11:57
X Końska Zajawka w Węgierskiej Górce
30.04.2025 11:52
Polski Związek Wędkarski Żywiec Zabłocie zaprasza na podwójne zawody wędkarskie
30.04.2025 10:49
Przedszkole im. Władysława Pieronka w Radziechowach w gronie finalistów konkursu Edukacja Regionalna w Szkole
30.04.2025 10:45