Cząsteczki alkoholu zawarte w piwie, winie czy wódce nie wymagają trawienia tak jak pozostała zawartość tych napojów. Są bardzo małe i zostają bezpośrednio wchłonięte przez organizm. Za pośrednictwem krwiobiegu trafiają szybko do mózgu, a tam dzięki specyficznym właściwościom chemicznym wywołują odpowiednie efekty psychologiczne.
Alkohol etylowy jest usypiaczem i znieczulaczem (działa na mózg jak środek usypiający). Usypianie mózgu jest stopniowe i zaczyna się od ośrodków sprawujących kontrolę nad różnymi czynnościami – powoduje chwilowe wyzwolenie niektórych zahamowań i dlatego wypicie pierwszych kieliszków przeżywane jest, jako stan ożywienia, pobudzenia i ekscytacji. Dopiero później ujawnia się prawdziwa natura działania alkoholu – prowadząca do ulepienia i zatrzymywania kolejnych czynności mózgu, aż do stanu utraty równowagi i koordynacji, czasem nawet zatrzymania procesów niezbędnych do życia.
Prowadzenie pojazdu wymaga przede wszystkim świetnej koordynacji wzrokowo-ruchowej, ponieważ 90% informacji docierających do kierowcy to informacje wzrokowe. Te alkohol zaburza najszybciej. Picie alkoholu przez kierowcę uniemożliwia bezpieczną jazdę samochodem. pogarsza koordynację ruchów – trudności w wykonywaniu dwóch i więcej czynności jednocześnie, zmniejsza szybkość reakcji – wydłuża się czas reakcji (np. hamowania) w przypadku dostrzeżenia niebezpieczeństwa,
Alkohol: ogranicza pole widzenia – zawęża normalne pole widzenia – od kąta 180° do bardzo wąskiego, przez co można nie zauważyć pojazdu nadjeżdżającego z bocznej drogi, powoduje błędną ocenę odległości i szybkości – samochód, pas jezdni lub drzewo mogą wydawać się dużo dalej niż w rzeczywistości.
Popularne mity związane z alkoholem
Wytrzeźwieje, gdy napiję się kawy. Kawa nie usunie alkoholu z Twojego organizmu. Usuwa go wątroba. Kofeina zawarta w kawie jest stymulatorem, który znosi efekt senności wywołany alkoholem. Jednak nie powoduje wytrzeźwienia.
Wyjdę na świeże powietrze, to wytrzeźwieje.
Ani świeże powietrze, ani zimny prysznic nie przyspieszy procesu trawienia alkoholu.
Pojadę wolno i ostrożnie.
Alkohol zakłóca wyczucie odległości i prędkości, opóźnia reakcje kierowcy.
Dużo zjadłem, więc mogę więcej wypić. / Zjem coś to wytrzeźwieje.
Alkohol jest szybko wchłaniany do krwiobiegu, a tylko niewielka jego część przedostaje się przez ścianki żołądka. Duża ilość trawionego jedzenia może rozcieńczyć alkohol, ale go nie usunie ani nie zneutralizuje.
Więcej ważę od innych, więc mogę więcej wypić.
Jest bardzo prawdopodobne, ¿e osoba drobna, lekka (szczególnie kobieta) poczuje szybciej efekt wypitego alkoholu. Jednak wielkość i waga ciała nie wpływają na szybkość przemiany alkoholu i nie gwarantują trzeźwości.
Jest ciepło, to szybko wypocę wypity alkohol.
Tylko 6-10% alkoholu jest wydalane przez skórę, w oddechu lub moczu. 90-94% alkoholu musi ulec rozkładowi w wątrobie, najpierw na aldehyd octowy, potem na dwutlenek i wodę.
Nawet, jeżeli nie czujemy smaku alkoholu w drinku, nie oznacza to, ¿e jest go mniej lub jest mniej szkodliwy. Po prostu łatwo stłumia lub zmienia smak alkoholu cukrem, aromatycznymi owocami itp. Jednak alkohol, jako substancja chemiczna pozostaje niezmieniony.
Ponadto napoje wzbogacone dwutlenkiem węgla mogą być przyjemniejsze w smaku. Dwutlenek węgla powoduje szybsze przedostanie się alkoholu do krwi, więc prędzej odczujemy jego skutki. Jednak sam alkohol podlega standardowemu procesowi rozkładu – ok. 10 g na godzinę.
Materiał zlecony do publikacji przez Urząd Miejski w Żywcu, Miejską Komisję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Żywcu oraz Biuro Pełnomocnika ds. Profilaktyki Uzależnień w Żywcu