23 kwiecień
2025

Śniadanie Wielkanocne w dawnym Żywcu

Autor: KP Data publikacji: 03.04.2021 14:56

Śniadanie Wielkanocne to wielkie wydarzenie w domach mieszkańców Żywiecczyzny. W sposób szczególny celebrowało się je rownież w dawnym Żywcu. O której godzinie żywczanie zasiadali do stołu i jakie potrawy były spożywane?

Śniadanie wielkanocne w wielu domach jest punktem kulminacyjnym Świat Wielkanocnych. Najczęściej zasiadano do tego posiłku całą rodziną po powrocie z rezurekcji – uroczystej porannej mszy połączonej z procesją obwieszczającym zmartwychwstanie Jezusa. Wielkanocne Śniadanie było w Żywcu bardzo ważnym i uroczystym wydarzeniem. Wśród wielu ciekawych zapisów dotyczących obrzędów i zwyczajów w międzywojennym Żywcu zachował się opis autorstwa Zdzisława Marii Okuljara. 

Stół wielkanocny w latach międzywojennych bywał u Polaków bardzo obfity, bogaty i pięknie zastawiony. Nasz zapewne był zbyt obfity w stosunku do naszych możliwości i potrzeb. Tatuś stroił go ze specjalną satysfakcją.

Zastawiono święcone na rozkładanym i wyciągniętym stole, było tego na długość z dobre trzy metry. W środku oczywiście na półmichu leżało całe udo potężnej szynki, której część aromatycznej, rumianej skórki była nadcięta i odwinięta a na różowo – białym miąższu ziarnem goździków wypisywał tatuś „Wesołego Alleluja” i datę. Obłożone to było jajami obranymi ze skorupek i strojone bogato mirtem. W lewo i w prawo od szynki tytułem dostojeństwa, wielkości i wyglądu szły pieczyste, pasztety zajęcze i dziczyzny, baby wspaniałe i placki świąteczne, torty, przekładańce, wina i nalewki własnej tatusiowej roboty, które przyrządzał świetnie, owoce, bakalie, chrzany, majonezy, musztardy, ocet i przyprawy korzenne. Centralnie przed szynką na owalnym małym półmisku spoczywał pieczony, cwibakowy baranek z czerwoną chorągiewką zmartwychwstania i gałązka mirtu, a obok talerzy z wodą święconą i kropidło.

Święcić przychodził do nas zawsze, dopóki mógł i żył przyjaciel naszego domu – ks. Moskal, pierwotnie mieszkający we wikarówce u fary, a potem pleban starego, drewnianego kościółka w Starym Żywcu.

Specjalnością pierwszego dnia Wielkanocy u nas było śniadanie podawane około godziny 11 – tej. Gotowano wtedy własną kiszoną kapustę (potrawa narodowa Okuljarów) na sposób postny, z grzybkami, bez tłuszczu, a w niej całe wieńce doskonałej żywieckiej kiełbasy, która napawała aromatem kapustę i omaszczała ją zarazem. Dziś ani marzyć o takiej kiełbasie, a kapusty sklepowe są wręcz nie do jedzenia. A tatuś znów odprawił cały tajemniczy obrzęd gotując oryginalny i niepowtarzalny w swym smaku i mocy – krupnik litewski przyrządzany z wody, goździków, miodu, masła i spirytusu. Piło się go jak grog, na gorąco. Jeden kielich oszałamiał, drugi był niebezpieczny a trzeci zwalał z nóg. Wolno nam było wyjątkowo przy tym święcie, suto jedząc, wypić po jednym kieliszku.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Żywiecczyzna. Wielki Piątek – dzień Męki Pańskiej w wyobrażeniach naszych przodków

Zanim zasiądziemy do stołu, dzielimy się poświęconym jajem, składając życzenia. Na wielkanocnym stole muszą znaleźć się produkty i potrawy, które w Wielką Sobotę zanosimy do kościoła, by je poświęcić
Zasiadając do wielkanocnego śniadania, celebrujemy odrodzone życie oraz zakończenie postu. Dlatego podczas tego posiłku towarzyszy nam różnorodność dań, złożonych z nabiału, mięs, przy czym wiele z tych potraw ma charakter symboliczny. Obfitość potraw symbolizuje i wróży dostatek. Niezwykle ważne podczas wielkanocnego śniadania są jajka, symbolizujące życie.

Źródło opisu i zdjęcia w ikonie: Muzeum Miejskie w Żywcu

Przeczytaj także

Koncert poświęcony św. Janowi Pawłowi II

27 kwietnia schola Młodzi Duchem zaprasza do wspólnego odśpiewania koronki do miłosierdzia Bożego.Po nabożeństwie będziemy wspominać wielkiego orędownika miłosierdzia Bożego…
Czytaj więcej

Premiera filmu „U mieszczan żywieckich w Żywcu”

Już w najbliższy piątek, 25 kwietnia, widzowie będą mieli okazję obejrzeć nowy odcinek cyklu „Etnos Małopolski”, zatytułowany „U mieszczan żywieckich…
Czytaj więcej

Mieszkańcy Gminy Lipowa zapraszają na pikietę w obronie gminy!

W czwartek, 24 kwietnia 2025 r. w godz. 7:30–8:30 przed budynkiem Urzędu Gminy Lipowa odbędzie się pokojowa pikieta mieszkańców pod…
Czytaj więcej

Żałoba narodowa po śmierci papieża Franciszka: decyzja prezydenta, zasady i jej konsekwencje

W związku ze śmiercią papieża Franciszka, Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda ogłosił wprowadzenie żałoby narodowej. Uroczystości pogrzebowe papieża odbędą się…
Czytaj więcej

Juszczyna: IV Konkurs Gwary. Koncert laureatów

27 kwietnia o godzinie 16:00 w Domu Ludowym w Juszczynie odbędzie się wyjątkowe wydarzenie kulturalne – koncert laureatów IV Gminnego…
Czytaj więcej

Razem dla Kazika – bieg i piknik charytatywny

Przed nami wyjątkowe wydarzenie charytatywne, które odbędzie się w dniach 26-27 kwietnia 2025 roku. To dwudniowa inicjatywa pod hasłem „Biegniemy…
Czytaj więcej