Kto nie lubi pizzy? Chętnie sięgają po nią zarówno ci młodsi, jak i ci starsi, niezależnie od miejsca zamieszkania czy kulinarnych gustów. Jak wynika ze statystyk - codziennie na całym świecie spożywanych jest ok. 15 mln pizz! Wobec powyższego, nikogo nie powinno dziwić, że placek zwany pizzą doczekał się swojego święta! Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzimy właśnie dziś - 9 lutego.
Skąd wziął się fenomen pizzy? Powodów jest co najmniej kilka... Prostota przygotowania, wyjątkowy smak czy możliwość komponowania różnorodnych dodatków. Ale zanim zdradzimy przepis na pyszną pizzę, ustalmy czym pizza tak naprawdę jest i przybliżmy historię tego dania.
Pizza tradycyjnie kojarzona jest z Włochami. Jednak, zdaniem historyków, podawano ją już w starożytnej Grecji, gdzie miała formę płaskiego chleba, który posmarowany był oliwą, czosnkiem i doprawiony ziołami. Z Grecji danie trafiło do Rzymu, a dużo później - do Neapolu, gdzie wzbogacono tę potrawę o sos pomidorowy. To właśnie w Neapolu powstała pierwsza pizza w znanej nam współcześnie formie. Stało się to dokładnie w 1889 roku, gdy Neapol odwiedziła włoska para królewska Margherita i Umberto di Savoia. Dla niecodziennych gości lokalny kucharz, Raffaele Esposito, przygotował pizzę, w składzie której znalazły się pomidory, ser mozzarella i bazylia, jak więc łatwo wywnioskować dodatki kolorystycznie nawiązujące do włoskiej flagi. Tę pizzę na cześć królowej nazwane zostało margherita.
Polacy średnio raz w miesiącu zjadają pizzę, zamawiają ją telefonicznie lub wybierają się do pizzerii, najczęściej w sobotnie wieczory. W ten wyjątkowy dla pizzy dzień warto jednak spróbować samodzielnie zrobić pizzę, tym bardziej, że podawany przez nas przepis z pewnością pozwoli Wam przyrządzić udaną pizze. Przekonajcie się sami:
Na ciasto będziecie potrzebować:
- 3 szklanki mąki (tortowej, można też 2 szklanki tortowej i 1 szklanka pszennej typu 500)
- 1 niepełna łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli opcjonalnie
- przyprawy do smaku np. zioła, czerwona papryka w proszku, czosnek granulowany
- płatki owsiane lub otręby pszenne do wzbogacenia mąki
Wymieszać dokładnie suche składniki.
- 1 szklanka ciepłej wody (nie wrzątku)
- 5 dag świeżych drożdży piekarskich lub paczka drożdży instant na 0,5 kg mąki
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- szczypta cukru
Drożdże wkruszyć do kubka, wymieszać z ciepłą wodą, olejem i cukrem. Płyn wlać do mąki i wymieszać najpierw łyżką, potem zagnieść ręką (wystarczy 2-3 minuty). Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
SOS POMIDOROWY:
- 3 solidne łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- zioła do smaku (np. przyprawa włoska)
- woda do rozcieńczenia
Wszystkie składniki wymieszać do połączenia.
Przygotować składniki na pizze, wg uznania.
Rozgrzać piekarnik do 250 st. C.
Na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej uformować z gotowego ciasta placek. Posmarować sosem i obłożyć wg uznania. Warto na spód pizzy dać ser, a dopiero później pozostałe składniki.
Gotową pizzę przełożyć na rozgrzaną w piekarniku blachę. Piec przez 8-10 minut.
Upieczoną pizzę przełożyć na kratkę (ruszt), żeby odparowała od spodu.
Po ok. 2 minutach można kroić i podawać.
Smacznego!
Oprac.: KP