Wydarzenia
Na Łęgach w WIeprzu pojawił się karmnik dla ptaków. Karmnik został własnoręcznie wykonany i ofiarowany przez Radnego Andrzeja Bieguna z Bystrej. 
Zwracajmy uwagę na to co sypiemy do karmnika. Unikajmy białego pieczywa i produktów solonych (także słoniny solonej). Im więcej naturalnych składników (nasion) tym lepiej, gdyż nie wszystko co nam smakuje, będzie dobre dla zdrowia, a nawet życia ptaków! W naszych karmnikach powinny przede wszystkim dominować:
nasiona oleiste: słonecznik, rozdrobnione nasiona dyni, nasiona prosa, pestki owoców, rzepik, len, mak,
wyłożone nasiona zwabiają do karmnika gatunki takie jak: dzwoniec, czyż, grubodziób, szczygieł, zięba, gil,
 owoce i nasiona roślin: owies, suche lub namoczone płatki ryżowe i owsiane, pokrojone jabłka i gruszki, jarzębina, rodzynki, ogryzki, jarzyny gotowane bez soli. Taka karma zwabi do karmnika gatunki takie jak: kos, śpiewak, kwiczoł, szpak, rudzik,
niesolona słonina i mieszanka tłuszczowa z nasionami oleistymi: łój (nie należy używać margaryny i tłuszczów technicznych) połączony z nasionami oleistymi ( słonecznikiem, lnem, makiem, rzepakiem, rozdrobnionymi pestkami dyni, kukurydzą), taka mieszanka to przysmak sikor, kowalika i dzięciołów.
Zdjęcie: Jadwiga i Wiesław Kliś / GCKPiT RW