Wydarzenia

W miniony weekend Andrzej Miler, piwowar domowy ze Szczecina, razem z piwowarami Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie uwarzył 67 500 l Grand Championa – najlepszego piwa 2012 r. Po fermentacji piwo w stylu Rauchbock, który w Polsce jest prawie nieznany trafi do podziemnych tanków leżakowych browaru, gdzie pozostanie do połowy listopada br. Sprzedaż tego koźlaka o aromacie wędzonej śliwki rozpocznie się 6 grudnia (jak wszystkich poprzednich Grand Championów) a zakończy wraz z ostatnią kupioną butelką.

Grand Champion 2012 to Rauchbock, czyli koźlak dymiony. Jak podkreśla autor receptury Andrzej Miler, piwo jest dość mocne i treściwe – idealne na zimę. Ma wyjątkowe dymione i śliwkowe aromaty, które z pewnością znajdą uznanie amatorów piwa. „Jestem dumny z tego piwa i nadal nie mogę uwierzyć, że przygotowuję je w cieszyńskim Browarze Zamkowym. Wokół wielu profesjonalistów i ekspertów, którzy mocno wspierają moją pracę. Nie ukrywam, że jest to dla mnie olbrzymie wyzwanie”.– mówi Andrzej Miller, autor najlepszego piwa 2012 r.

Przygotowanie dobrego piwa wymaga czasu i cierpliwości, a największą tajemnicą jest receptura. Dominik Szczodry, główny piwowar Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie, podkreśla: „To jest już czwarty Grand Champion warzony w naszym browarze. Dostosowanie receptury domowej do parametrów produkcyjnych jest dość skomplikowanym procesem, ale my takie wyzwania lubimy. Uwarzyliśmy jedną warkę, a jeszcze w tym tygodniu planujemy rozpoczęcie kolejnych czterech partii. Odpukać w niemalową beczkę, dotychczas żadnych niespodzianek nie było”.

Obecnie trwa proces fermentacji Rauchbocka, czyli zamiany cukrów w alkohol przez drożdże. Po ok. 8-9 dniach trafi on do tanków leżakowych i będzie dojrzewał przez dwa miesiące w piwnicach Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie w temperaturze ok. 6 stop. C. W połowie listopada br. piwo zostanie rozlane do butelek.

Warzenie Grand Championa 2012 zbiegło się w czasie z dniem otwartym Browaru Zamkowego w Cieszynie. Browar zwiedziło blisko 800 osób, a jednym z przewodników był Dyrektor Browaru – Janusz Konieczny. „Takie dni jak ten pokazują czym jest prawdziwa pasja do piwa. Setki fanów tego złocistego trunki przyjechało do Cieszyna na dwa dni, żeby wspólnie spędzić czas i zwiedzić nasz wyjątkowy browar. Cieszę się, że wszyscy mogliśmy być świadkami warzenia piwa autorstwa pana Milera, ponieważ było to naprawdę duże wydarzenie”. – podkreśla Janusz Konieczny.

Najlepsze piwo roku – Grand Champion Birofilia 2012 już tradycyjnie trafi do sprzedaży 6 grudnia - w Mikołajki. Eksperci podkreślą, że będzie to piwo dotąd niespotykane na polskim rynku, a jego niepowtarzalny smak pozostanie w pamięci na długo.

Grand Champion to najlepsze piwo danego roku, wybrane przez międzynarodowe jury piwowarów i mistrzów piwowarstwa podczas czerwcowego Festiwalu Birofilia w Żywcu. Autor receptury w nagrodę może uwarzyć je ponownie w skali kilka tysięcy razy większej w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. Grupa Żywiec, do której należy cieszyński browar kupuje wszystkie składniki potrzebne do uwarzenia piwa, projektuje i kupuje opakowania a następnie korzystając z swojej największej sieci dystrybucji – dostarcza Grand Championa na półki sklepowe w całej Polsce. Każdego roku sprzedaż Grand Championa rozpoczyna się dokładnie 6 grudnia o godz. 18:00.

Tegoroczny Grand Champion to już czwarte najlepsze piwo domowe uwarzone na duża skalę w Brackim Browarze Zamkowym. 6 grudnia ub. roku debiutowało piwo Jana Szały w stylu kolońskim, w 2010 r. - Brackie Belgijskie Pale Ale Doroty Chrapek a pierwszym Grand Championem uwarzonym w Cieszynie był Bracki Koźlak Dubeltowy autorstwa Jana Krysiaka. W tym roku aż 131 piwowarów domowych przesłało do oceny jurorów 371 piw uwarzonych w 10 stylach piwnych (w 2011 r. zgłoszono 200 piw; 2010 r. – 177 piw; w 2009 r. – 134).

Jeden z 5 browarów Grupy Żywiec - Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie wybudowano w 1846 r. (jest o 10 lat starszy od