Tak drzewiej pracowali nasi przodkowie

Tak drzewiej pracowali nasi przodkowie
Kultura Odsłony: 643

22 sierpnia przy Starej Chałupie w Milówce odbyło się wydarzenie z cyklu "Spotkania z Tradycją". Turyści i mieszkańcy mogli zobaczyć w jaki sposób dawniej pracowali mieszkańcy Żywiecczyzny, spróbować wyjątkowych dań oraz posłuchać góralskiej muzyki.

W programie sobotniego wydarzenia były pokazy m.in. młócenia zboża cepami, mielenia w żarnach, klepania kosy, koszenia tym narzędziem oraz układania siana do ostrewki. Wszystko to odbywało sie przy dźwiękach muzyki góralskiej w wykonaniu Kapeli Zespołu "Spod Kukli". Każdy mógł też spróbować swoich sił w wykonywaniu tych czynności.


Dodatkową atrakcją były stoiska z rękodziełem i sztuką ludową, możliwość obejrzenia interesujących wystaw, na których prezentowano maski Dziadów Noworocznych autorstwa Bartłomieja Potasiaka oraz wystawy starych sprzętów domowych oraz wyrobów kowalskich Pawła Pryszcza. Niewątpliwą atrakcją dla licznych turystów ze Śląska i Pomorza była możliwość skosztowania wyjątkowych potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Gminy Milówka, takich jak m.in. podpłomyki, placki ziemniaczane z blachy, grochówka czy chleb ze świeżo ubitym w maselniczce masłem i domowym dżemem, a wszystko to można było popić świeżą maślanką.


Kto nie miał okazji odwiedzić Milówki dziś, może wybrać się pod Starą Chałupę w niedzielę 23 sierpnia. O godzinie 15.00 zagrają kapele góralskie, odbędzie się pokaz gotowania potraw regionalnych oraz prezentacje przędzenia wełny, robienia na drutach, wyszywania i cerowania a także prania i maglowania. Dodatkowo będzie można spróbować świeżo wyrobionego masła i sera oraz oczywiście wyśmienitych potraw regionalnych.

Drukuj