Biznes

06 czerwca 2018 r. w zakładzie firmy Żywiec Zdrój zlokalizowanym w gminie Radziechowy-Wieprz odbyła się konferencja poświęcona podsumowaniu 25-lecia działalności producenta na rzecz rozwoju regionu, środowiska oraz lokalnych społeczności.

W wydarzeniu wzięli udział m.in: Frédéric Guichard - Dyrektor Generalny Żywiec Zdrój S.A., Tomasz Grzelczyk – Dyrektor Operacyjny Żywiec Zdrój S.A., Dyrektorzy fabryk Żywiec Zdrój S.A., Antoni Szlagor – Burmistrz Żywca, Jacek Ślęczka – Wójt Gminy Koziegłowy, Piotr Pawlik – Burmistrz Mirosławca, Maciej Mika – Wójt Gminy Radziechowy-Wieprz, a także zaproszeni goście.

Podczas konferencji zaprezentowany został pierwszy Raport Wpływu podsumowujący 25 lat działań producenta. Firma Żywiec Zdrój przez te 25 lat działalności stała się liderem rynku i najbardziej rozpoznawalną marką wody butelkowanej w Polsce.

Statystyki i kilka danych

W roku 1993 w Cięcinie powstała pierwsza niegazowana woda źródlana. Drugi zakład powstał w 1998 r., w 2005 w Jeleśni, natomiast w roku 2016 uruchomiono jeden z najnowocześniejszych zakładów w gminie Radziechowy-Wieprz. Warto podkreślić, że roczny wkład firmy Żywiec Zdrój w gospodarkę kraju wynosi 750 mln zł. Dzięki temu jest największym producentem w Polsce w wyrobach niealkoholowych. W 2017 roku firma wygenerowała w całym kraju 4309 miejsc pracy, w samych zakładach zatrudnianych jest około 600 osób.

Misja

Żywiec Zdrój jest marką odpowiedzialną społecznie. Działa na rzecz poprawy jakości życia ludzi oraz natury. Jak wspomniał dzisiaj podczas spotkania dyrektor generalny: „Naszą misją jest zachęcenie ludzi, by pili zdrowiej i troska o naturę”. Firma szuka dopasowanych rozwiązań do bieżących potrzeb i problemów obejmujących środowisko naturalne, nawyki żywieniowe, a tym samym zdrowie społeczności lokalnych. Celem producenta jest również dbanie o środowisko naturalne, ponieważ woda wywodzi się z natury. Od 2011 roku realizowany jest program „Kwietne Łąki”, dzięki któremu na obszarze 20 ha została zwiększona bioróżnorodność beskidzkich łąk. Jednym z głównych programów firmy jest „Po stronie natury”, którego celem jest rozwijanie świadomości ekologicznej konsumenta, inspirując do działań na rzecz natury.

Obniżenie emisji dwutlenku węgla i recykling

Zanieczyszczenie powierza jest obecnie istotnym problemem w naszym regionie. Dlatego też firma stara się podejmować wszelkie działania mające na celu obniżenie emisji dwutlenku węgla. W ciągu 10 lat producent obniżył wytwarzanie dwutlenku węgla przy produkcji, aż o 42%. Warto wspomnieć, że firma pracuje nad tym, aby zwiększyć użycie materiałów innowacyjnych do produkcji opakowań. W 2018 roku wyprodukowano 2 mln butelek w 50% zrobionych z PET pochodzącego z recyklingu.

Stawiają na dzieci

Firma kieruje wiele programów do najmłodszych. Jednym z największych i najbardziej rozpoznawalnych jest program edukacyjny skierowany do przedszkoli „Mamo, Tato, wolę wodę”. Każdego roku w programie uczestniczy 150 tysięcy przedszkolaków z całego kraju. Dzięki temu z 10 do 20 % zwiększyła się konsumpcja wody wśród dzieci w wieku 3-6.

Wspieranie lokalnych inicjatyw i inwestycji

Żywiec Zdrój współpracuje z samorządami, wspierając społeczności lokalne. Stara się pomagać zarówno władzom lokalnym, szkołom, przedszkolom, kołom gospodyń, klubom sportowym i innym lokalnym organizacjom w rozwiązywaniu lokalnych problemów i wspieraniu działań kulturalnych. W gminach w których znajdują się zakłady producent wspiera infrastrukturę drogową, wodno-kanalizacyjną i energetyczną.

Bezpieczeństwo najważniejsze

Firma Żywiec Zdrój dba o bezpieczeństwo zarówno mieszkańców jak i swoich pracowników. Edukuje uczniów lokalnych szkół z zakresu pierwszej pomocy oraz zasad ruchu drogowego, organizuje warsztaty i pikniki dla mieszkańców, rozdaje kamizelki odblaskowe, kaski rowerowe. Wspólnie z władzami gmin stara się poprawiać bezpieczeństwo na drogach m.in. poprzez budowę zatoczki autobusowej przy ul. Św. Katarzyny w Cięcinie czy budowę lewoskrętu w gminie Radziechowy – Wieprz.

Po części oficjalnej zaproszeni gości mieli możliwość zwiedzić zakład rozlewniczy i zapoznać się z procesem produkcji.

Autor: KM