16 października br. w Węgierskiej Górce odbędzie się Beskidzki Festiwal Czekolady.
Hala widowiskowo - sportowa Węgierska Górka
- stoiska czekoladowe i kawowe,
- stoiska z produktami lokalnymi i rzemieślniczymi,
- wykłady i prelekcje czekoladowe
Manufaktura Beskid Chocolate
- zwiedzanie manufaktury,
- warsztaty czekoladowe,
- warsztaty kawowe
PROGRAM WYDARZENIA
Hala Widowiskowo Sportowa Węgierska Górka
Program prelekcji 16.10.2022r. (niedziela)
11.00 – Pradawne kakao i zdrowa czekolada
Natalia Aurora Ignacek, blogczekolady.pl; Iwona Zmysło, zdrowoczesni.plNatalia - Dziennikarka, felietonistka, czekoladoholiczka od lat szukająca sprawdzonego przepisu na miłość i ciasta. Autorka blogczekolady.pl przybliży nam fascynującą historię kakao. Iwona – dietetyk z wieloletnim doświadczeniem opowie o dobroczynnym wpływie czekolady na organizm ludzki.
12.00 – Czy można zrobić prawdziwą czekoladę samemu w domu?
Janek Woźniak, Beskid ChocolateJanek - założyciel manufaktury Beskid Chocolate opowie Wam jak zrobić czekoladę od „ziarna do tabliczki” domowymi sposobami.
13.00 – Jak jeść czekoladę i z czym najlepiej smakuje?
Natalia Aurora Ignacek, blogczekolady.pl; Daria Marszałek, cocoarts.plJęzyk, podniebienie, palce, uszy, oczy – te wszystkie ludzkie narządy są wykorzystywane w degustacji czekolady. Natalia opowie Wam jak jeść czekoladę, aby w pełni odkryć jej wszystkie sekrety. Daria właścicielka butikowej cukierni Cocoart's, pasjonatka nowoczesnego cukiernictwa z czekoladą w roli głównej - opowie o tym jak parować czekoladę z innymi produktami.
14.30 – Czekoladowy mindfulness
Dom CzekoladyNatasza Kotarska - chocolate tester, dziennikarka i autorka książki „Jedz czekoladę i żyj 100 lat” odpowie na pytania:
Dlaczego degustacja czekolady to dobra lekcja uważności i jak ją przeprowadzić?
Jak przeprowadzić codzienny rytuał z czekoladą i dlaczego jest nam to potrzebne?
15.30 - Czekoladowa rewolucja
Piotr Krzciuk, Sekrety CzekoladyPiotr – czekoholik, certyfikowany degustator czekolady, jeden z jurorów podczas czekoladowego odcinka programu Top Chef, na co dzień prowadzi specjalistyczny sklep z czekoladą, w którym znajdziecie tabliczki z najdalszych zakątków świata opowie Wam min. o amerykańskich inspiracjach rynku czekolady rzemieślniczej.
16.30 Kawa w domu, warsztaty połączone z degustacją
Dobra Palarnia Kawy z KrakowaWśród niezliczonej ilości sprzętów do parzenia i mitów na temat kawy nie trudno się zgubić. Zaparzyć kawę można na wiele sposobów, a każdy z nich jest dobry. Trzeba tylko zrobić to dobrze ;)