Kultura

Wczoraj (12.12.2013 r.) odbyła się w Żywcu promocja Kalendarza Beskidzkiego 2014 wraz z dodatkiem - książką kucharską cieszynianki Emilii Kołder, zawierającą przepisy tradycyjnej kuchni śląska cieszyńskiego. Warto dodać, że pierwszy raz w tym wydawnictwie uwzględniono na tak szeroką skalę temat kulinarny. Dodatkowo spotkanie czytelników połączono z degustacją.

kalendarz beskidzki żywiec

O pojawieniu się KB 2014 na rynku wydawnictw informowaliśmy Was niedawno na portalu, do artykułu możecie wrócić TU.

Wydanie na rok 2014 zawiera kilka artykułów związanych z Żywiecczyzną. Co bardzo ważne, w dużej mierze dotyczą one ludzi mających istotny wpływ na przeszłość, historię i życie społeczne. Artykuł Mirosława Miodońskiego przybliża postać prof. Adama Stefana Miodońskiego, filologa klasycznego, urodzonego w Żywcu w 1861 roku. Materiał ten zawiera nie tylko cenne informacje o tej postaci, ale również barwny obraz Żywca w tamtym okresie. Dla miłośników historii Żywiecczyzny nie lada gratkę stanowić będzie artykuł Józefa Doellingera o Zygmuncie Antonim Dollinger, który w latach 30-tych XX wieku pełnił w Żywcu funkcję starosty powiatowego. Tematem „na czasie”, jeśli chodzi o Żywiec, jest kwestia stosunku mieszkańców Żywca do Romów. Ten temat również został podjęty w roczniku przez Jolantę Radzięta w artykule „Galicjaki spode Grojca”. To jednak nie wszystkie „wątki żywieckie” w tym wydaniu i warto sięgnąć po Kalendarz Beskidzki 2014 nie tylko z uwagi na te publikacje, ale również szereg innych wartościowych materiałów przybliżających m.in. Podbeskidzie i Śląsk Cieszyński.

Autor: RED.

Kopiowanie materiałów zabronione