Obiad w 20 minut - zalety szybkiego smażenia

Obiad w 20 minut - zalety szybkiego smażenia

W kuchni coraz częściej lubimy się bawić. Eksperymentować. Wypróbowywać nowe potrawy, sięgać po przepisy z najrozmaitszych stron świata, orientalne przyprawy i składniki. Cieszyć się jedzeniem, w myśl zasady, że ma nie tylko zabijać głód, ale też sprawiać przyjemność. Ale czasu nadal nam brakuje...

Błyskawiczny obiad i szybkie smażenie

Często nam się spieszy. Wracamy głodni z pracy, chcemy jak najszybciej zaspokoić głód. Z całym szacunkiem do klasycznych potraw kuchni polskiej nie do końca mamy czas na to, by spędzić w kuchni godzinę. A minimum tyle wymaga przecież pyszna i lubiana pieczona karkówka wg przepisu https://www.fotoprzepis.pl/jak-dlugo-piec-karkowke-w-piekarniku/.

Czas przygotowania posiłku można znacznie ograniczyć, wybierając odpowiedni sposób – powiedzmy fachowo – obróbki termicznej. Zamiast długiego duszenia wystarczy wybrać szybkie smażenie. Ta metoda rozpowszechniona jest dzięki kuchni chińskiej, gdzie narodziła się setki lat temu. Bez większego problemu dania stir-fry może przygotować nawet początkujący kucharz, o ile stosuje się do kilku podstawowych zasad. Są one charakterystyczne właśnie dla takiego sposobu obróbki, a ich pominięcie spowoduje, że danie nie wyjdzie tak dobrze, jak oczekujemy.

Na pewno dobrze kojarzycie obraz chińskich kucharzy, którzy na mocnych, dużych płomieniach podrzucają mięso i warzywa na woku. Takiego efektu w domu raczej nie osiągniecie. Do pełni szczęścia należałoby mieć tzw. taboret – specjalny palnik gazowy. Ale spora część kuchenek gazowych oferuje podwójne czy nawet potrójne palniki, które sprawdzą się tu znakomicie.

O czym trzeba pamiętać przygotowując stir – fry?

Robiąc stir-fry należy najpierw wygrzać patelnię, rozgrzać ją naprawdę mocno. Potem dopiero dodać olej – i znowu pozwolić mu się zagrzać. Wcale nie trzeba przy tym szukać orientalnych olejów, jak arachidowy, chociaż ten daje pyszny, orzechowy posmak. Wystarczy olej rzepakowy czy słonecznikowy, typowy dla naszej kuchni. Prosta zasada – nie dodajemy produktów, zanim olej nie zacznie się dymić. Woki nie mają powierzchni anti-stick czy ceramicznej, nie są powlekane teflonem, a jednak składniki do nich nie przywierają. Właśnie dlatego, że tłuszcz jest mocno rozgrzany. Oczywiście wok nie jest konieczny, przy braku dużego palnika prawdopodobnie lepiej sprawdzi się duża, płaska patelnia. Najlepiej stalowa albo żelazna, z wysokim brzegiem, by można było wygodnie mieszać składniki. Taka rozgrzewa się mocno i szybko, a jest prostsza w obsłudze i przechowywaniu niż duży wok.

Podczas przygotowywania potrawy stir – fry warto mieć pod ręką... talerz. Po to, by odkładać na niego kolejno przysmażone porcje mięsa i warzyw. W przeciwnym wypadku zaczynają puszczać płyny, a smażenie zmienia się w duszenie. W klasycznej kuchni chińskiej są one odciągane na brzeg woka, nam musi wystarczyć talerz. Przy szybkim posiłku na 1-2 osoby może nie jest to konieczne, ale przygotowując obiad dla rodziny jednak warto spróbować tej metody.

Szybkie smażenie wymaga planu. Prostego, ale jednak koniecznego. Składniki powinny być osuszone i nie mogą być wrzucone wszystkie od razu, a w kolejności, jakiej potrzebują na „dojście”. Marchew, kapusta pekińska, zielony groszek, kukurydza, wieprzowina, filet z kurczaka (albo jeszcze lepiej – mięso z udka), cebula dymka, kiełki – każdy ten składnik wymaga innego czasu przygotowania. Przy smażeniu w wysokiej temperaturze ta różnica jest minimalna, ale wpływa na to, czy warzywa będą przyjemnie chrupiące czy miękkie jak przy potrawach duszonych. Najlepszą metodą jest tu trzymanie się wytycznych podanych w przepisie, a po przygotowaniu kilkunastu obiadów stir-fry zapadną wam one w głowę i będziecie to robić instynktownie.

A naprawdę warto nauczyć się takiego błyskawicznego robienia obiadu. To faktycznie może sprowadzić się do 15-20 minut!

W tym czasie – jak mówi nam porada https://www.fotoprzepis.pl/jak-dlugo-gotowac-makaron/ - z powodzeniem przygotujecie makaron. Czy to włoskie spaghetti, gryczany soba, ryżowy czy klasyczny dla chińskiej kuchni „sojowy” (cudzysłów bierze się stąd, że ten makaron robiony jest z mąki z fasoli i groszku). Usmażycie mięsko z warzywami, albo same warzywa, doprawicie w ulubiony sposób.

Szybko i smacznie.


Drukuj   E-mail