Magazyn

Jak wiadomo, co kraj, to inne zwyczaje kulinarne, które chcemy poznawać, by rozwijać swoje horyzonty smakowe. W ten sposób zresztą możemy znaleźć produkty, które podbiją nasze serca i zagoszczą w naszej kuchni na stałe jako dodatek do dań lub główna gwiazda na stole. Co ze wschodnich przysmaków warto wypróbować i wprowadzić do swojej codzienności? Jakie produkty ukraińskie są godne uwagi? Znaleźliśmy kilka najczęściej chwalonych przysmaków - zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem!

Wytrawne zagryzki do alkoholu

Ukraina jest znana między innymi z suszonych ryb i oryginalnych zagryzek do alkoholu. To właśnie ryby są często podawanym przysmakiem w barach jako dodatek do piwa, ale także na przyjęciach, gdzie można poczęstować gości niecodziennym daniem. Suszone produkty to zdrowsza alternatywa dla frytek - można je podawać z sosami i sałatką, by w ten sposób stworzyć zbilansowany posiłek. Zastępują także chrupki i chipsy, jednocześnie dając zdecydowanie więcej witamin i minerałów niż te pierwsze. Innym produktem, z którego słynie Ukraina, jest kawior, który możemy z łatwością znaleźć pod linkiem https://best-market.pl/ryby-i-owoce-morza/kawior/. Zazwyczaj podawany z chlebem, w Polsce spotykany pod też nazwą ikra, zapada w pamięć niejednej osobie, a zdecydowanie najlepiej sprawdza się podczas wszelkiego rodzaju imprez towarzyskich, podczas których chcemy przygotować oryginalne dania. Cała procedura nie zajmuje wiele czasu, a potrafi zaskoczyć! Warto jednak pamiętać o tym, by kawior spróbować w ukraińskich sklepach, ponieważ to właśnie tam możemy spodziewać się najlepszych cen - dużo niższych niż w Polsce. Dla tych, którzy jednak nie wybierają się w okolice Ukrainy, pozostaje alternatywa sklepu internetowego z dowozem pod drzwi specjalizującym się w sprzedaży wschodnich przysmaków.

Gruziński przysmak - adżika

Adżika to przysmak, który wywodzi się bezpośrednio z Gruzji. Jej bazę stanowią przede wszystkim miejscowe zioła, dlatego też jest uważana za jedną z najistotniejszych przypraw tego rejonu świata. Jednak warto pamiętać, że nie zawsze będzie smakować identycznie! Można spodziewać się między innymi aromatu oraz ostrości, a do tego nutki goryczki i ziół. Kolory mogą mieć dowolną konfigurację - wszystko zależy od doboru poszczególnych składników. Wśród najpopularniejszych możemy wymienić zdecydowanie czerwony, brązowy, a także zielony. Warto pamiętać, że nie istnieje jeden sprawdzony przepis na adżikę - każdy ma swoje receptury, przekazywane zazwyczaj z pokolenia na pokolenie