Magazyn

16 września w żywieckim Amfiteatrze Pod Grojcem odbyło się I Wojewódzkie Święto Miodu. 

 Podczas wydarzenia można było zapoznać się z ofertą pszczelarzy z naszego regionu oraz wysłuchać ciekawych prelekcji na temat znaczenia pszczół w przyrodzie oraz zastosowania miodu w zdrowej diecie. I Święto Miodu w województwie śląskim zostało zorganizowane przez Związek Pszczelarski Bartnik z Bielska-Białej przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim, Starostwem Powiatowym w Żywcu, żywieckim Miejskim Centrum Kultury oraz Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego. 

Obecnie w województwie śląskim działają 24 organizacje skupiające pszczelarzy. Pasieki w śląskiem wytwarzają różnorodne i wyjątkowe produkty, od miodów, poprzez produkty pszczele o właściwościach leczniczych, po świece oraz kosmetyki. 

Podczas święta miodu w naszym mieście można było również spróbować bardzo smacznych potraw przygotowanych przez członkinie Kół Gospodyń Wiejskich. Najsmaczniejsze okazały się dania KGW Bierna z Gminy Łodygowice oraz KGW z Gminy Jeleśnia. Dodatkowo Panie z jeleśniańskiego Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały ponad sześćset dań, które mogli skosztować uczestnicy wydarzenia.

Wydarzenie przyciągnęło wielu mieszkańców regionu i było dobrą okazją do zakupu wysokiej jakości miodów i produktów pszczelich oraz zdobyciem wiedzy jak prawidłowo z nich korzystać, by dawały one zamierzony efekt zdrowotny.