Ogrzewanie drewnem to tradycyjna metoda wytwarzania ciepła, która obecnie zyskuje ponownie na popularności. Głównie dlatego, że piece wykorzystujące ten rodzaj paliwa są niezwykle energooszczędne i ekologiczne. Na co jednak zwrócić uwagę przy wyborze konkretnego modelu pieca? Podpowiadamy.
Jakie są zalety ogrzewania drewnem?
Wśród najważniejszych zalet wykorzystania drewna do opału warto wymienić przede wszystkim duże oszczędności w jego zakupie. Rosnące ceny gazu ziemnego, węgla i oleju opałowego powodują, że wiele osób szuka tańszych alternatyw do ogrzewania domu. Drewno jest tańsze, ponieważ jest zasobem odnawialnym i często jest dostępne lokalnie. Co oznacza, że koszty dotyczącego jego regularnego pozyskiwania i transportu są zazwyczaj niższe niż te same wydatki na paliwa kopalne.
Warto także mieć świadomość tego, że nowoczesne technologie w produkcji kotłów na drewno są obecnie tak bardzo zaawansowane, że ciepło oddawane z biomasy jest przekazywane do systemu ogrzewania przy minimalnej stracie energii. Dla właściciela pieca związane jest to ze znacznymi oszczędnościami. Stosując piece na drzewo, można więc liczyć się z mniejszymi rachunkami za ogrzewanie.
Jak wybrać odpowiedni piec na drewno?
Wybierając piec na drewno, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na parametr związany z efektywnością jego działania. Wysoka wartość tego parametru oznacza, że zużywa mniej biomasy i generuje więcej ciepła. Najlepsze modele pieców korzystają z technologii zgazowywania drewna i w tym przypadku ich efektywność może sięgać nawet 90%.
Kolejnym istotnym parametrem jest moc grzewcza pieca. Powinna być ona dopasowana do wielkości i izolacji posiadanych pomieszczeń w domu. Nie ma sensu kupować pieca o zbyt dużej mocy grzewczej, ponieważ takie rozwiązanie będzie nieekonomiczne. Przed ostatecznym wyborem warto taką kwestię skonsultować z odpowiednim ekspertem.
Przy wyborze odpowiedniego modelu pieca na drewno należy także zwrócić uwagę na jakość jego wykonania. Każde urządzenie grzewcze powinno być wykonane z solidnych i wytrzymałych materiałów, które odporne są na wysokie temperatury. W nowoczesnych piecach stosuje się także wysokiej jakości rozwiązania izolacyjne. Co wpływa na zmniejszoną utratę ciepła. Przed zakupem należy sprawdzić dostępne certyfikaty, które definiują jakość wykonania pieca i potwierdzają jego bezpieczeństwo. Renomowani producenci przywiązują dużą wagę do tego, aby każdy ich produkt spełniał wysokie standardy pod każdym względem. Podparte są one zazwyczaj odpowiednimi atestami.
Co warto wiedzieć o konserwacji pieca na drewno?
Przed zakupem pieca na drewno, warto wiedzieć także o kwestiach związanych z jego konserwacją. Każde urządzenie grzewcze wymaga przede wszystkim regularnego czyszczenia. Mowa tutaj głównie o usuwaniu popiołu i sadzy. Gromadzą się one w komorze spalania, a także w samych przewodach kominowych. Takie działania zaleca się wykonywać przynajmniej jeden raz na sezon grzewczy.
Nie mniej ważną kwestią jest także kontrola stanu technicznego pieca. Niektóre elementy mogą zużywać się szybciej i tym samym mogą wymagać wymiany. Zwłaszcza jeśli jest to tani model pieca. Najczęściej mogą to być uszczelki, które zapobiegają ucieczce ciepła i dymu do pomieszczenia. Nie mniej ważną kwestią jest także systemy doprowadzające świeże powietrze do paleniska. Należy regularnie sprawdzać ich stan i czystość, aby utrzymywać efektywność spalania.