Restauracja Pstrąg – miejsce z najświeższym pstrągiem na Żywiecczyźnie

Restauracja Pstrąg – miejsce z najświeższym pstrągiem na Żywiecczyźnie

Na Żywiecczyźnie restauracje oferujące świeże ryby są raczej rzadkością. W Krzyżowej jest jednak miejsce, w którym zjemy ryby dosłownie przed chwilą wyłowione ze stawu! Mowa oczywiście o Restauracji Pstrąg, gdzie nie tylko zjemy pstrąga z działającej przy niej hodowli, ale też zakupimy świeże i wędzone ryby oraz przetwory rybne!

Pstrąg znany od blisko 30 lat!
Początki Restauracji Pstrąg sięgają roku 1992. Wtedy Rodzina Państwa Waligórów założyła hodowlę pstrągów. Z biegiem czasu przy hodowli uruchomiona została smażalnia, która w niedługim czasie stała się miejscem bardzo popularnym i chętnie odwiedzanym również przez znane osoby. W roku 2020 niewielka restauracja została rozbudowana, zachowując jednak wyjątkowy smak podawanych dań.
Nowa odsłona
Nowa restauracja została otwarta wiosną tego roku. Nowy lokal przyciągnął wielu turystów a także stałych gości – co jak przyznają Właściciele – miło ich zaskoczyło. Restauracja Pstrąg w nowej odsłonie jest miejscem bardzo przyjemnym, niestandardowy i nowoczesny wygląd lokalu dopełniony jest interesującymi obrazami przedstawiającymi specyfikę pracy w hodowli oraz krajobrazy Gminy Jeleśnia. Rozbudowa lokalu pozwoliła również na umożliwienie organizacji w tym miejscu imprez okolicznościowych. Restauracja Pstrąg oferuje również dowozy dań na wynos.
Świeże ryby i nie tylko…
Restaurację Pstrąg warto odwiedzić przede wszystkim by spróbować ryb, które wyróżniają się wyjątkową świeżością i odławiane są właściwie „pod klienta”. Lokal nie oferuje ryb mrożonych, dlatego w karcie dań znajdziemy wyłącznie ryby słodkowodne, pochodzące w większości z hodowli Państwa Waligórów oraz zaprzyjaźnionych gospodarstw rybackich. Zarówno pstrąg, karp i jesiotr – pochodzące z hodowli w Krzyżowej – podawane są na różne sposoby – m.in. soute, grill, faszerowane kiszoną kapustą, w panierce; natomiast sandacz i sum, pochodzące z hodowli współpracujących z Restauracją, w mieszance ziół lub smażone na maśle. Menu rybne jest bardzo ciekawe i treściwe, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.


Osoby, które nie gustują w daniach rybnych również nie będą zawiedzione, gdyż kuchnia serwuje dania mięsne – na uwagę zasługuje karczek w sosie musztardowym, dania bezmięsne – interesującym smakiem charakteryzuje się penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Specjalne menu przygotowano również dla dzieci. Całości dopełnia duży wybór piw, również rzemieślniczych oraz wyjątkowe desery, zwłaszcza ciasta domowe wypiekane na miejscu.
Pstrąg w każdej postaci!
Z racji tego, że pstrąg jest flagowym daniem, klienci mają możliwość spróbowania go w wielu ciekawych odsłonach – w daniach głównych, w sałatkach, w pastach oraz w przystawkach. Restauracja Pstrąg oferuje również świeże ryby, odławiane i patroszone zaraz po zamówieniu; ryby wędzone na miejscu oraz przetwory rybne, m.in. ryby w zalewie.
Z pełnym menu oraz aktualną ofertą Restauracji Pstrąg można zapoznać się TUTAJ.


Drukuj   E-mail