Rozpoczął się sezon wypasu owiec. W budynku pasterskim, zwanym bacówką zbierają się bacowie oraz juhasi. Współczesne bacówki zazwyczaj pełnią rolę ochrony przed złą pogodą, ale kiedyś były miejscem, które służyły pasterzom do przerabiania mleka owczego na ser, serwatkę bądź wędzone oscypki. Nie wszystkie budynki pasterskie można nazwać bacówkami. Np. pasterze krów mieszkali kiedyś w szopach lub wolarniach. W Tatrach i na Podtatrzu tylko pasterze owiec mieszkali w bacówkach.
11 maja 2013 roku o godzinie 11.00 odbędzie się poświęcenie bacówki "Za kaplicą", owiec i hali w Przybędzy. Organizatorem przedsięwzięcia jest Krystyna i Grzegorz Chmiel, Kacper Czech, Jan Drożdż oraz Oddział Górali Żywieckich ZP. W programie m.in poczęstunek góralskimi serami, dojenie owiec oraz występ kapeli góralskiej "Grojcowianie".
Zapraszamy!