Niespełna dwa tygodnie dzielą nas od największego w Polsce święta miłośników piwa – Festiwalu Birofilia 2013, który odbędzie się 14 i 15 czerwca na terenie Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu. Jego celem jest pokazanie jak ciekawy i złożony jest świat piwa. Udział w festiwalu jest bezpłatny.
Birofilia to pierwszy i największy w Polsce festiwal gromadzący wszystkich miłośników piwa i piwnych atrybutów. Odbywa się regularnie od prawie 20 lat zawsze w trzeci weekend czerwca, kiedy to do Żywca zjeżdża ponad 4000 miłośników złocistego trunku z Polski i Europy. Tylko tu spotyka się cały piwny świat: piwowarzy domowi, piwowarzy rzemieślnicy, piwowarzy z dużych browarów, kolekcjonerzy kapsli, butelek, puszek, podkładek, etykiet, kufli, szklanek, mistrzowie piwowarstwa i inni zainteresowani chmielowym napojem. Festiwal Birofilia 2013 odbędzie się w Żywcu, w którym warzy się piwo nieprzerwanie od 157 lat.
Uczestnicy Festiwalu mogą liczyć na wiele atrakcji. Obok zwiedzania Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu i Muzeum Browaru, które co roku odwiedza aż 100 000 turystów, będą oni mogli wysłuchać wykładów nt. chmielu, drożdży i słodu i ich roli w warzeniu piwa, śledzić warsztaty warzenia piwa na scenie, wziąć udział w pokazie palenia słodu do piwa. Będą także mieli okazję porozmawiać z największymi autorytetami w piwnym świecie m.in. „Papieżem Piwa” Conradem Seidlem, Stanem Hieronymusem, Donem Jeffreyem, Ianem Hornseyem, Andreasem Richterem. Na scenie głównej eksperci zajmą się tematem niezwykle interesującym z punktu widzenia konsumentów – mitami piwnymi a na stoisku sztukaserwowaniapiwa.pl chętni odbędą kurs idealnego nalewania piwa, do którego niezbędne jest 7 kroków. Do wyboru będą trzy różne sposoby: nalewanie Żywca, nalewanie Heinekena, nalewanie Guinnessa.
Osoby, które do Żywca przyjadą tylko po to, żeby beznamiętnie wychylić kilka litrów piwa zawiodą się. Choć dostępnych będzie ponad 500 piw z całego świata w kilkudziesięciu stylach piwnych oraz trunki uwarzone przez piwowarów domowych i rzemieślniczych, degustuje się je w specjalnych małych, kufelkach o poj. 125 ml. Tyle wystarczy, aby poznać smak, goryczkę, zapach, barwę, pienistość i inne kluczowe cechy każdego piwa, zachowując przy tym odpowiedzialną postawę wobec alkoholu.
Kulminacyjnym punktem tego największego piwnego wydarzenia w Polsce będzie wybranie przez międzynarodowych mistrzów piwowarstwa Grand Championa Birofilia 2013, czyli najlepszego piwa domowego w Polsce. Piwowar domowy, który je uwarzył w nagrodę będzie mógł to zrobić ponownie – tylko nie w swojej kuchni, czy piwnicy a w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie i nie w objętości 20 l, a kilka tysięcy razy większej. Wszyscy mieszkańcy Polski będą mogli kupić Grand Championa Birofilia 2013 jak zwykle 6 grudnia w Mikołajki, kiedy to trafi on do wybranych sklepów w całej Polsce.
W czasie Festiwalu Birofilia Żywiec i żywiecki browar stają się na kilka dni europejską stolicą piwa. Przywiązanie do kultury i pasja związana z warzeniem piwa łączy tysiące ludzi z całej Europy. Festiwal od lat promuje nie tylko polskie piwo, ale i najwyższej jakości produkty, z których się je wytwarza np. chmiel pochodzący od polskich rolników, który Grupa Żywiec wykorzystuje do warzenia każdego piwa. W połączeniu z licznymi atrakcjami kulturalnymi wydarzenie to jest doskonałą wizytówką całego regionu żywieckiego oraz Polski.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Śląskiego objęli Festiwal Birofilia w Żywcu patronatami honorowymi.
Więcej informacji: festiwal-birofilia.pl
Organizatorem Festiwalu Birofilia w Żywcu jest Piwiarnia Żywiecka a sponsorem jest Grupa Żywiec. Organizatorem Konkursu Piw Domowych jest Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych z siedzibą w Cieszynie.
Poniżej szczegółowy program festiwalu:
Piątek 14.06
10.00 - 18.00 Dzień otwarty Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu - bezpłatne zwiedzanie
12.00 Rozpoczęcie Międzynarodowej Giełdy Birofiliów
16.00 Rozpoczęcie Festiwalu Birofilia 2013
16.30 Oficjalne otwarcie Festiwalu Birofilia 2013 na scenie głównej
17.00 „Osiem wielkich stylów piwa” - poznajemy kategorie Konkursu Piw Domowych Birofilia 2013 - prowadzący Michał Kopik
18.00 „Piwo w kuchni - gotujemy na żywo” - prowadzący Wojciech Frączyk
20.00 Spotkanie z gośćmi i jurorami Festiwalu Birofilia 2013 - wywiad ze znawcami z Polski i świata
22.00 Koncert - STUDIO 54
24.00 Zakończenie pierwszego dnia Festiwalu Birofilia 2013
SOBOTA 15.06
8.00 Rozpoczęcie drugiego dnia Międzynarodowej Giełdy Birofiliów
9.00 Rozpoczęcie drugiego dnia Festiwalu Birofilia 2013
9.30 Pokaz warzenia piwa – cześć 1: Amerykański Imperialne India Pale Ale (Double IPA/Imperial IPA) – piwo Konkursu Piw Domowych Birofilia 2013 i jedno z najpopularniejszych piw rzemieślniczych - prowadzący Jacek i Beata Michna
10.30 „Drożdże piwowarskie: biologia i rola w fermentacji piwa” - prowadzący Marcin Chmielarz
11.30 Pokaz warzenia piwa – część 2 - prowadzący Jacek i Beata Michna
12.00 Sztuka serwowania piwa - relacja z namiotu
12.30 „Tak się chmieli w Polsce” – wykład prezentujący zmiany w podejściu do chmielenia w polskich browarach w ostatnich 20 latach - prowadzący Andrzej Sadownik
13.30 Pokaz warzenia piwa – część 3 - prowadzący Jacek i Beata Michna
14.30 „Pogromca Piwnych Mitów” - prowadzący Tomasz Kopyra
15.30 Spotkanie z gośćmi i jurorami Festiwalu Birofilia 2013
18.00 Ogłoszenie wyników Konkursu Piw Domowych Birofilia 2013, Konkursu Piw Rzemieślniczych Birofilia 2013, Konkursu Etykiet Piw Domowych Birofilia 2013, Konkursu Piw Pracowniczych Birofilia 2013 – wręczenie nagród
19.00 Ogłoszenie Grand Championa Birofilia 2013 – najlepszego piwa domowego roku
20.00 Koncert - PLASTIC
24.00 Zakończenie Festiwalu Birofilia 2013
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie Festiwalu.
Info.: Sebastian Tołwiński