Przed wiekami, gdy na ziemiach żywieckich panowali Komorowscy, w naszym mieście znajdowały się cztery małe browary mieszczańskie oraz jeden duży browar zamkowy. Browar zamkowy położony był nad rzeką młynówką od południowej strony zamku.
Jak kiedyś wyglądały budynki browarskie i urządzenia do wyrobu złocistego trunku? Można się tego dowiedzieć z Inwentarza miasta Żywca z roku 1790. Znajdujemy w nim taką informację:
"Jest on murowany, w którego sieni jest kotlina murowana z kominem wyprowadzonym, dwa kotły do robienia piwa większy i mniejszy a zaś blisko kotliny przecier do piwa potrzebny. Od prawej strony w sieni jest stancja niewielka o jednym oknie dla pisarza browarowego, poniżej której jest przejście do izby na słodu wyprawę, a dalej w podle tej izby suszarnia, na drugiej zaś stronie sieni są dwie zdezelowane izby, naprzeciw drzwi chodnych do sieni jest wymurowana piwnica, czyli sklep na skład piwa".
O urządzeniach natomiast możemy się dowiedzieć następujących rzeczy:
"1 kocioł piwny o dwóch uszach żelazny;
1 kocioł mniejszy do chmielu;
2 kadzie piwne z obręczami żelaznymi;
1 kisztak do chłodzenia piwa z wiciami 16 żelaznymi;
5 blach z szynami żelaznymi;
1 sąsiek na chmiel;
2 żłoby do zalewów z wiciami żelaznymi;
9 rynienek różnych;
50 beczek na piwo"
Oprac.: Ren