Wydarzenia

Na pewno każda z nas nieraz podczas gotowania miała ochotę wylać zupę do zlewu, porozbijać talerze bądź uciec gdzieś byle dalej od pieca. Czasem z pozoru nawet najprostsza rzecz potrafi przyprawić o ciarki. Od takie zwykłe obieranie i krojenie cebuli. Nieraz miałam ochotę założyć maskę gazową lub tak przedłużyć ręce, żeby deska do krojenia była jak najdalej ode mnie. Czy wiecie zatem jak obrać cebulę, tak aby nie wpaść w histerię lub nie wyglądać jak po oglądnięciu jakiegoś tkliwego filmidła? Co zrobić, żeby skorupki od jajek schodziły bez problemu?  Jak się ratować gdy się przesoli zupę? Czasami mamy wrażenie, że tego nie da się już uratować, tymczasem jest kilka sprawdzonych sposobów na to co zrobić w pewnych sytuacjach. Zobaczcie:

gotowanie

Tricki dotyczące warzyw i owoców:

- jeśli chcemy by pieczarki bądź drobno pokrojone banany, gruszki, jabłka nie ściemniały np. w sałatce, trzeba je skropić odrobiną soku z cytryny;

- zwiędniętą sałatę lub zioła wkładamy do zimnej wody z dodatkiem mąki ziemniaczanej;

- aby uniknąć przykrego zapachu podczas gotowania kapusty, należy do garnka włożyć skórkę z chleba;

- przed krojenie cebuli wystarczy ją włożyć na kilka minut do zamrażalnika.

Mięso i ryby:

- mięso natarte sokiem z cytryny szybciej będzie miękkie podczas pieczenia lub gotowania natomiast ryba uzyska smaczny, delikatny smak;

- panierka na mięsie lub rybie będzie się lepiej trzymać podczas pieczenia gdy gotowe porcje włożymy do lodówki na pół godziny;

- żeby ryby były chrupkie powinno się je smażyć bez przykrycia;

- ryba szybciej się rozmrozi jeśli poleje się ją mlekiem lub wodą mineralną;

- gdy przesolimy zupę, musimy dodać do niej surowe ziemniaki i zagotować ponownie.

Produkty mleczne, jajeczne:

- żeby jajka smażone na patelni nie przywierały do dna, trzeba przed smażeniem zarumienić szczyptę mąki na patelni;

- jajek sadzonych nigdy nie solimy podczas smażenia, doprawiamy je dopiero na talerzu;

- jajka łatwiej obierzemy ze skórki jeśli do gotowania dodamy szczyptę soli lub soku z cytryny;

- mleko nie wykipi jeśli brzegi garnka posmarujemy masłem lub mlekiem, 5 cm ponad powierzchnią mleka;

- żeby zabielana zupa się nie zważyła, trzeba wymieszać ją wcześniej  z 2-3 łyżkami słodkiego mleka.

Ciasta i słodkości:

- ciasto drożdżowe nie będzie suche, jeśli podczas pieczenia wstawimy do piekarnika miskę z wodą;

- aby na budyniu nie wytworzył się kożuch trzeba posypać go cukrem;

- ciasto łatwiej wyciągnie się  z formy, jeśli po wyjęciu z piekarniku blachę postawimy na mokrej ściereczce lub zanurzymy ją na chwilę w wodzie;

- przed ułożeniem owoców na placku trzeba posmarować powierzchnię ubitym białkiem lub poprószyć ją mąką, aby nie zrobił się zakalec.

gotowanie

Ponadto jeśli przeszkadza nam tłuszcz pryskający podczas pieczenia, wystarczy dodać do niego trochę soli lub natkę pietruszki, natomiast chleb zachowa dłuższą świeżość jeśli do chlebownika włożymy świeże jabłko. Filiżanki i szklanki od kawy najlepiej wyczyścić solą, a do pojemników z kaszą, ryżem, mąką dodajemy listek laurowy, aby nie było żadnych szkodników.

 Macie jeszcze jakieś inne ciekawe, sprawdzone sposoby na to aby gotowanie było jeszcze prostsze i przyjemniejsze?

 Podzielcie się nimi z resztą czytelników.

Opracowanie: Mała Mi

Bibliografia:

1. M. Caprari,  „Kuchnia polska” , Weltbild, 2010. 

2. J. Carper, "Książka kucharska", Poznań 2000.

3. www.papilot.pl

Zdjęcia:

1. http://responsibility.pl/z-ryba-duzo-pracy.html

2. http://pl.123rf.com/stock-photo/gotowa%C4%87.html

3. http://pl.123rf.com/stock-photo/gotowa%C4%87.html

Kopiowanie materiałów zabronione.