12 kwietnia obchodzone jest święto czekolady! Uwielbiana jest niemal przez wszystkie osoby na całym świecie już od ponad 200 lat! Pojawia się w coraz bardziej wymyślnych odsłonach.
Czekolada jest wyrobem cukierniczym sporządzanym z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, środka słodzącego oraz innych dodatków.
Zastąpi krem z filtrem
Gorzka czekolada chroni skórę przez promieniowaniem ultrafioletowym, jak stwierdzili badacze z kanadyjskiego uniwersytetu Laval.
Prawdziwa czekolada zazwyczaj produkowana jest w postaci tabliczek. Czekoladę znajdziemy także w ciastkach, batonach, lodach. Popularna jest również w postaci napoju. Gdzie indziej możemy spotkać również czekoladowe piwo czy mydło.
Czekolada Majów
Prawdopodobnie jako pierwsi czekoladę kosztowali Majowie i Aztekowie. Część historyków twierdzi, że kakao było niezwykle pożądaną walutą. Ziarna kakaowca do Europy trafiły dopiero w XV wieku. Ziarnami kakaowca powitali miejscowi Krzysztofa Kolumba, kiedy ten dotarł do wyspy Guanaja. Czekolada nie została początkowo doceniona przez Europejczyków. Natomiast Hiszpańscy konkwistadorzy za ziarna kakaowca kupowali m.in. niewolników.
Pierwsza tabliczka czekolady powstała dopiero w 1839 roku w Niemczech. Wyprodukowała została przez firmę Jordan & Timaeus z kakao, cukru i koziego mleka.
Czekolada w 3D
Jeden z inżynierów NASA Anjan Contractor w ramach stypendium zbudował prototyp drukarki 3D, która pozwala na drukowanie jedzenia w postaci 3D. Konstruktorowi udało się już wydrukować czekoladę, teraz zabiera się za pizzę.
Na zdrowie i nie
Czekolada posiada wiele substancji czynnych np. kofeinę oraz minerały, jak np. magnez. Oprócz tego znajdują się w niej mangan, żelazo, miedź i cynk, które stymulują rozwój komórek. Czekolada pozwala na uzupełnienie energii zużywanej przez organizm podczas ciężkiego wysiłku fizycznego lub umysłowego. Jednak co za dużo, to nie zdrowo, nadmiar czekolady może być przyczyną zaparć, wywoływać alergię oraz sprzyjać rozwojowi otyłości.
Jednak w dzień jej święta nikomu nie zaszkodzi zjeść kosteczkę lub więcej swojej ulubionej czekolady.
Smacznego!
Oprac. Mała Mi