Wydarzenia

W ciągu roku w Polsce marnuje się aż 5 mln ton jedzenia. Szczególnie teraz, w okresie świąt, gdy przygotowujemy wiele potraw na wigilijny stół , po kilku dniach część tego jedzenia nie nadaje sie już do spożycia, dlatego też trafia do kosza. W związku z tym w naszym kraju powstało kilka punktów, w którym możemy podzielić się jedzeniem. 

W Polsce mamy kilkadziesiąt punktów, w których możemy zostawić jedzenie. Potrawy ze świąt możemy pozostawić w tak zwanych jadłodzielniach. Są to szafki i lodówki w przestrzeni publicznej, w których możemy zostawić żywność. Pierwsza w Polsce jadłodzielnia powstała w Warszawie. Obecnie mamy już ich kilkadziesiąt w całym kraju. Najwięcej znajdziemy w Szczecinie, Wrocławiu, Bielsku-Białej czy w Warszawie, ale i w Katowicach, Poznaniu oraz w Bydgoszczy.

Powstała również mapa, która na bieżąco jest aktualizowana.

Z jadłodzielni może korzystać każdy. Ważne, żeby pozostawione jedzenie było zapakowane i z napisaną datą ważności. 

W naszym mieście nie ma jeszcze takiego punktu, być może w przyszłości powstanie. Nabliżej jadłodzielnie znajdziemy w Bielsku-Białej. 

Zdjęcie: Jadłodzielnia Foodsharing Bielsko-Biała