Przepis nadesłany przez Ewę stanowi doskonałą propozycję na pyszny niedzielny obiad, którym zaskoczymy z pewnością całą rodzinę. Swoje korzenie ma w Grecji, jest wprawdzie daniem wymagającym, ale - jak zapewnia nasza Czytelniczka - jego smak jest niepowtarzalny! Chodzi oczywiście o musakę.
Do przygotowania Musaki będziemy potrzebowali:
- 400-500 g mielonego mięsa, najlepiej wieprzowo-wołowego
- 2 małe bakłażany
- kilka ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- przecier pomidorowy, najlepiej w kartoniku
- puszka krojonych pomidorów
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 3 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki oregano
- 75 ml białego wina
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia bakłażanów
- oliwa z oliwek
Dodatkowo do przyrządzenia beszamelu będą nam potrzebne następujące składniki:
- 4 łyżki masła
- 3 szklanki mleka
- 1 żółtko
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-5 łyżek sera cheedar
- sól
- pieprz
A teraz do dzieła! Umyte bakłażany kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Warzywa solimy i wkładamy do naczynia na około 30 minut, by puściły gorzkie soki. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w plastry. Obsmażamy je na patelni w oliwie z oliwek przez około 5 minut, po czym układamy je w żaroodpornym naczyniu, na jego dnie (muszą zakryć je całe). Następnym etapem jest umycie bakłażanów, wysuszenie ich za pomocą papierowego ręcznika i obtoczenie w mące. Podobnie jak ziemniaki, obsmażamy je w oliwie z oliwek przez około 3 minuty. Rozdzielamy warzywa na dwie części i jedną z nich układamy na ziemniakach. W dalszej kolejności cebulę, najlepiej pokrojoną w piórka, szklimy w oliwie z oliwek, dodając do niej 3 wyciśnięte ząbki czosnku, po czym dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy do niego przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Do tego dodajemy wino oraz przyprawy, w ilości zależnej on naszych preferencji. Pozostawiamy sos, by dusił się przez około 25 minut.
W tym czasie przygotowujemy beszamel. W naczyniu rozpuszczamy 4 łyżki masła, dodajemy do nich 4 łyżki mąki, a gdy substancja zacznie skwierczeć dolewamy do niej powoli mleka, mieszając (najlepiej trzepaczką do jajek). Po dodaniu całego mleka dodajemy żółtko i całość energicznie roztrzepujemy. Beszamel przyprawiamy sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem i na końcu dodajemy ser. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut mieszając.
Po przygotowaniu wszystkich składników nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Połowę sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego na bakłażany, następnie układamy drugą część bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem. Na wierzch wlewamy sos beszamelowy. Pieczemy ok. 45 – 55 minut. Warto pamiętać, by po wyjęciu z piekarnika dać odpocząć daniu przynajmniej 5 minut, zanim zaczniemy go kroić,gdyż zbyt gorące będzie się rozpadać.
Życzymy smacznego, Ewie dziękujemy za przepis i zapraszamy ją do Frytowiska na pyszne frytki belgijskie. Czekamy również na Wasze przepisy!