Wydarzenia

Trzech barmanów z województwa śląskiego znalazło się w półfinale trzeciej edycji polskich eliminacji do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego na świecie, World Class Competition. Półfinałową trzydziestkę wybrało międzynarodowe jury na podstawie nadesłanych receptur koktajli. Kolejne etapy krajowego konkursu wyłonią Barmana Roku World Class Poland, który zmierzy się w Meksyku z konkurentami z 60 państw.

Do Top 30 konkursu zakwalifikowali się: Mateusz Pogoda, którego koktajli można skosztować Mardi Gras Cocktail Bar & Club w Gliwicach, a także Tomasz Źródłowski z Żywca, pracujący obecnie w krakowskim lokalu Mercy Brown oraz Paweł Hyba z Tychów, związany aktualnie z koktajl barem Pies Czy Suka w Warszawie.

W ramach eliminacji do półfinału kandydaci wzięli udział w szkoleniach prowadzonych przez polskich finalistów światowego konkursu World Class z poprzednich lat. W sumie w warsztatach udział wzięło 1000 barmanów z całej Polski. Po półfinałowym zjeździe barmańskim, który odbędzie się w kwietniu br., jury wyłoni finałową dwunastkę, zaś polskiego Barmana Roku 2017 i finalistę globalnego konkursu World Class w Meksyku poznamy pod koniec maja.

World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści konkursu podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W 2016 roku na globalne finały World Class w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński z Warszawy. Rok wcześniej w światowych zawodach w Kapsztadzie wziął udział Mateusz Szuchnik, również ze stolicy. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.

W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum i tytuł Barmana Roku Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Francji, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Hiszpanii, Australii, Wielkiej Brytanii oraz Grecji.

Przedstawiamy sylwetki półfinalistów z woj. śląskiego:

Mateusz Pogoda Lat 26, za barem od 7 lat

Pochodzi z Wałbrzycha, pracuje w Mardi Gras Cocktail Bar & Club w Gliwicach. Z wykształcenia jest technikiem-kelnerem. Miksologii uczył się w technikum, a także podróżując i uczestnicząc w konkursach barmańskich. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Tomasz Źródłowski Lat 26, za barem od 4 lat

Pochodzi z Żywca, a obecnie pracuje w krakowskim Mercy Brown. Studiował stosunki międzynarodowe, ale praca „po godzinach” jako barman pochłonęła go bez reszty. W konkursie World Class Poland swoich sił próbuje już po raz trzeci. W ubiegłym roku był o włos od zwycięstwa i biletu na światowe zawody, bo w finałowej klasyfikacji zajął drugą lokatę.

Paweł Hyba Lat 26, za barem od 6 lat

Pochodzi z Tychów, a od ponad 2 lat jest szefem baru w warszawskim lokalu Pies Czy Suka. Technik teleinformatyk, który zakochał się w miksologii. Określa siebie mianem samouka, nieustannie poszukującego wiedzy i inspiracji. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.