Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Żywcu organizuje 28 kwietnia 2012 roku "Bieg na Grojec" w ramach Wiosennego Festiwalu Biegowego. Impreza rozpocznie się o godzinie 11.00 pod amfiteatrem.
W dniach 21-27 kwietnia 2012 roku obchodzony będzie po raz kolejny Europejski Tydzień Szczepień - European Immunization Week (EIW) objęty patronatem Światowej Organizacji Zdrowia.
Kto jest zmuszony do poruszania się po Żywcu, ten wie, że nie należy to do przyjemnych doświadczeń. Najlepszym rozwiązaniem w dotarciu z punktu A do punktu B wydają się być po prostu własne nogi. Spróbujmy jednak przeanalizować jak wygląda komunikacja w naszym mieście.
Akcja sprzątania w gminie Jeleśnia przerosła oczekiwania organizatorów. W ub. sobotę zaangażowani w nią mieszkańcy pozbierali śmieci w okolicach rzek, zagajników, ścieżek i polan. Zakład Gospodarki Komunalnej odebrał ponad 1000 worków ze śmieciami!
W zeszłym tygodniu odbyła się pierwsza część konkursu Browar Rock Festiwal 2012. Trzeba było tylko odpowiedzieć na pytanie, kiedy odbył się pierwszy festiwal.
W dniach 21-25 kwietnia 2012 odbędzie się  na terenie Górskiej Szkoły Szybowcowej AP “Żar” "X edycja Szkoły Meteorologii Lotniczej".
Zapewne pamiętacie, że jakiś czas temu na portalu pojawił się artykuł traktujący o nieprawidłowym żywieniu w szkołach. Możecie wrócić do niego tu: W broszurze programu można znaleźć ciekawe zalecenia dotyczące żywienia dzieci i młodzieży. W informacjach można znaleźć podział na żywienie dzieci w wieku 1-3,  przedszkolnym, w wieku szkolnym oraz młodzieży. Uwzględniono również choroby i powikłania związane z nieprawidłowym żywieniem a także problem otyłości wśród dzieci. Wstęp do broszury to 10 zasad zdrowego żywienia:1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.2. Bądź codziennie  aktywny fizycznie  - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole).4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy  – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.10. Pij codziennie odpowiednią ilość wodyCześć druga broszury porusza kwestię poprawnego mycia rąk. Pewno nie jeden z Was nie wie, że ręce powinno się myć aż pięć razy.Podstawowe zasady określają, iż dokładne mycie rąk powinno trwać co najmniej 30 sekund i powinno odbywać się w określony  sposób. Czynność mycia rąk należy wykonywać zgodnie z techniką  opracowana przez prof. G.A.J. Ayliffe’a, zatwierdzoną przez Europejski Komitet Normalizacyjny.Instrukcja mycia rąk techniką Ayliffe’a:Ręce opłukać pod bieżącą wodą. Z naściennego dozownika pobrać mydło w płynie.1. Pocierać o siebie wewnętrzne strony dłoni, a następnie górne ich grzbiety wewnętrzną stroną drugiej dłoni - po 5 razy.2. Pocierać dłonie złożone środkiem do siebie, z rozłożonymi palcami, tak, aby umyć boczne części palców - 5 razy.3. Pocierać część dłoniową prawej dłoni o powierzchnię grzbietową lewej dłoni, zmiana rąk - po 5 razy.4. Pocierać grzbietową powierzchnię zagiętych palców jednej dłoni pod zgiętymi palcami drugiej dłoni - 5 razy.5. Kciuk prawej dłoni ująć w lewą dłoń, wykonywać ruchy obrotowe wokół kciuka, zmiana rąk - po 5 razy.6. Okrężnie pocierać opuszki palców prawej dłoni w zagłębieniu dłoniowym lewej dłoni, zmiana dłoni - po 5 razyŹródło:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
Co dwutygodniowy cykl "Opowieści żywieckiej treści" to nie tylko opowiadania, ale też przemyślenia, refleksje i wiersze.  Płoche myśli też da się oswoić i to nie tylko pisząc opowiadania.  Mówi się, że pisanie wierszy to odkrywanie siebie na nowo, a nawet traktuje się je  jako jedną z metod samouzdrawiania. Pisanie daje możliwość swobodnego wyrażania swoich uczuć pozytywnych jak i negatywnych. Pozwala rozładować nadmiar energii, ale również dać ulgę przygnębieniu.  Zapraszamy do zapoznania się z twórczością jednej z uczennic Liceum Ogólnokształcącego w Łodygowicach - Magdaleny B.  W dzisiejszym cyklu wiersz pt. "Wyznanie":
Już 5 maja 2012 roku w gminie Węgierska Górka odbędzie się "Majówka na 5". Organizatorem przedsięwzięcia jest Ośrodek Promocji Gminy Węgierska Górka.
25 sierpnia 2012 roku odbędzie się druga edycja imprezy "Hip-hop na Żywca". Koordynatorem imprezy jest Jakub Winiarski oraz Krzysztof Jarosiewicz przy współpracy z Piwiarnią Żywiecką i Miejskim Centrum Kultury.
22.04.12 przy żywieckim dworcu PKP, z okazji Dnia Ziemi miało miejsce niecodzienne wydarzenie. W miejscu niemal kultowym, czyli przy "Słowiku" zatrzymał się pociąg przemierzający trasę ogólnopolską - Genetycznie Molestowane Organizmy Żywiec. Artyści, którzy zatrzymali się na tym przystanku i wykonali swoje prace to: Mors, Bazyl, Maciej Noga, 3fala.art.pl, Lorentz, Maciej Szymonowicz Kamer, Katka, Legos, Kulfon, Krzysztof Kokoryn, NeSpoon. Artyści w pracach poruszali problem GMO. Co tak właściwie oznacza ten akronim?
28 kwietnia 2012 w kompleksie Zagroń w Istebnej odbędzie się finał Międzynarodowego Tygodnia Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Na scenie zewnętrznej kompleksu Zagroń odbędą się liczne występy zespołów regionalnych z okolicznych gmin oraz występ zespołu Vołosi. Oprócz tego będzie można podziwiać pokaz pierwszej pomocy prowadzony przez Straż Pożarną oraz zajęcia z hipoterapii. Dla dzieci przewidziany jest zwariowany program prowadzony przez sympatycznych Klaunów, a dla smakoszy poczęstunek rodem z chińskiej kuchni .