Fundacja GANPAHAR jutro organizuje spotkanie pt. „Krzyca w kuchni- czyli Ziemia wykarmi tradycję"
27 października w Soblówce spotkają się miłośnicy i pasjonaci kultury regionalnej. Szczególnie ciekawie zapowiada się prelekcja na temat krzycy - prasłowiańskiego ziarna, stanowiącego podstawę menu wielu pokoleń górali Beskidu Żywieckiego. Impreza odbywa się w ramach projektu „Ziemia wykarmi tradycję”.
Spotkanie zaplanowano w Świetlicy Domu Wiejskiego w Soblówce. Rozpoczęcie przewidziano na godzinę 16.00. W programie znalazła się m.in.prelekcja na temat roli krzycy - czyli tzw. żyta świętojańskiego. Odbędzie się także degustacja potraw regionalnych, których składnikiem jest ta jedna z najstarszych odmian żyta. Nie zabraknie ponadto góralskiej muzyki. Gośćmi spotkania będą lokalni animatorzy kultury oraz goście z zaprzyjaźnionej z Soblówką gminy Nowa Bystrica.
Organizatorami spotkania jest Stowarzyszenie Gazdowie Doliny Cichej oraz Fundacja Ganpahr - autor projektu. Wydarzenia jest dofinansowane ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „Kultura - Interwencje 2018. EtnoPolska”.
Źródło: Aktywna Rajcza