Magazyn

Karkówka to mięso, które króluje na letnich grillach i imprezach. Doskonale komponuje się z lekką sałatką w towarzystwie zapiekanych ziemniaków lub pieczywa. Wraz z końcem lata nie musimy rezygnować z jej przyrządzenia. Poznaj pomysł na soczystą karkówkę prosto z piekarnika, której smak jest równie wyborny, a przygotowanie prostsze niż myślisz.

Co przyrządzić z karkówki?

Karkówka to jedno z popularniejszych mięs, które goszczą na naszych stołach. Najchętniej wykorzystujemy tuszę wieprzową, która jest również najtańszym rodzajem mięsa. Karkówka doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia i grillowania, dlatego bardzo chętnie wykorzystujemy ją latem. Chrupiąca karkówka z grilla to doskonały przysmak przy okazji letnich spotkań. Karkówkę możemy przyrządzić w plastrach lub upiec ją w całości. Aby zapobiec wyschnięciu mięsa podczas pieczenia, warto podlewać je wodą. Popularnym daniem z karkówki są także bitki, zrazy oraz gulasz. Dobrze przyrządzona karkówka jest krucha i soczysta, dlatego chętnie króluje na uroczystych obiadach i wystawnych kolacjach.

Soczysta karkówka z piekarnika - jak zrobić?

Jeśli marzysz o letnim powiewie w Twojej kuchni, wypróbuj przepis na karkówkę z piekarnika. Smakuje równie pysznie jak karkówka z grilla, a zrobisz ją także jesienną, deszczową porą. Podstawą soczystej karkówki jest odpowiednia marynata do mięsa. Warto przygotować ją z wyprzedzeniem, marynując mięso minimum dwie godziny przed pieczeniem. Jeżeli masz taką możliwość, możesz pozostawić karkówkę w marynacie w lodówce nawet na całą noc.

Do karkówki najlepiej sprawdzą się aromatyczne marynaty słodko-pikantne. Doskonałą mieszanką jest musztarda z miodem i odrobiną ketchupu. Jak przygotować marynatę do karkówki? W niewielkiej misce połącz 2 łyżki miodu (najlepiej rzepakowego lub akacjowego), łyżkę musztardy oraz łyżkę ketchupu. Jeżeli zależy Ci na większej ostrości, wybierz ketchup pikantny. Do mieszanki dodaj szczyptę soli, pieprzu ostrej papryki i ulubionych ziół.

Mięso pokrój w plastry o grubości około 1,5 centymetra. Następnie rozbij je tłuczkiem na duże niezbyt grube kotlety. Aby mięso było soczyste po upieczeniu, możesz nakłuć je widelcem przed pieczeniem. Gotowe plastry natrzyj ulubionymi ziołami, a następnie ułóż w przygotowanej marynacie. Po zamarynowaniu wyłóż mięso do naczynia żaroodpornego. Między plastry karkówki wyłóż pokrojoną w plastry cebulę oraz kilka ząbków czosnku. Całość piecz w piekarniku około 1,5 godziny.

Zdjecie_3.jpg

Ile kosztuje karkówka?

Karkówka jest stosunkowo tanim mięsem, szczególnie w dobie ostatnich podwyżek. Regularna cena kształtuje się obecnie około 18-20 zł za kilogram. Warto śledzić promocje i obniżki w sklepach - wówczas cena spada nawet o blisko połowę. Karkówka w promocji kosztuje od 10 do 15 zł za kilogram. Warto kupić większy zapas mięsa, a następnie poporcjować je na mniejsze kawałki.

Z czym podawać karkówkę?

Soczysta karkówka w marynacie doskonale sprawdzi się jako główne danie na uroczysty obiad lub rodzinną imprezę. Ze względu na to, że jest dość tłustym mięsem, warto serwować ją w towarzystwie lekkich sałatek. Świetnie skomponuje się z sałatką grecką lub winegret. Dodatkiem do karkówki mogą być pieczone ziemniaki w ziołach, frytki lub bataty. Jeśli zależy Ci na powiewie letniego klimatu, dodaj aromatyczny sos jogurtowo-czosnkowy lub sos tysiąca wysp.